Dětská PORTA

7. března 2015

pořádal TK Stopa Skalice
 

   

 

 

 

 

(kliknutím na obrázek
jej zvětšíte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

     

     

 

 

      Kulturním domem v Krhově zněly v sobotu odpoledne písničky všeho druhu. Turistický oddíl Stopa tam pořádal již osmadvacátý ročník soutěže Dětská porta.   Autor článku: DENÍK/Petra Srstková

      Lze je poznat snadno – mají oblečená tmavě zelená trička a kolem krku uvázané oranžové šátky. „Právě budeme losovat pořadí soutěžících. Letos jich zde vystoupí čtrnáct, což je o něco víc než loni. Velmi nás to těší. Je vidět, že mladým hudebníkům se tady libí a soutěž má již pevnou tradici. V okolí je to jedna z mála možností, kde si děti a mládež mohou zazpívat a zahrát na mikrofon s profesionálním ozvučením. A změřit si své pěvecké kvality," říká za organizátory Eva Janošková. Vysvětluje, že soutěžit se bude ve třech kategoriích. „Vystoupí skupiny do čtrnácti let, od patnácti do osmnácti let a oddíly do osmnácti let, kde se mohly přihlásit třeba děti ze základních uměleckých škol," přibližuje. Odborná porota vybere nejlepší v každé kategorii, a také skupinu, která v létě vystoupí na Festiválku bez bojů a válek v Boskovicích.

      O tu nej kapelu budou hlasovat o i samotní diváci. „Každý, kdo přijde, dostane u vchodu korálku. Po skončení soutěže ji pak hodí do jedné ze čtrnácti skleněných nádob, označenými názvy kapel té, která ho nejvíce zaujme," vysvětluje osmnáctiletá vedoucí Stopy Vendula Valnohová, která je zároveň frontmankou folkového dívčího tria Veka. To vystoupí jako host. Kapela vznikla v roce 2012 právě díky Portě. „S kamarádkou Kamilou Hrnčířovou jsme si tehdy řekly, že se přihlásíme. Zazpívaly jsme její autorskou píseň Emoce v kuchyni a v kategorii od patnácti do osmnácti let jsme vyhrály první místo i divácké hlasování. Pak se k nám přidala moje sestra Julie," přibližuje vznik kapely zpěvačka. Ta je také moderátorku akce.

      Na pódiu je slyšet přípravné brnkání na struny různých hudebních nástrojů. Do hlediště se usadí například Eva Lurďáková z Rájce Jestřebí, která je babičkou dvou účinkujících. Desetiletého Matěje a sedmiletého Víta, kteří zpívají v kapele Čiperky. „Jsem na své vnuky moc pyšná, každý rok je chodím povzbudit. Již dvakrát se s kapelou umístili na třetím místě," usmívá se Lurďáková. A její vnuk Matěj ji doplní: „Zazpíváme písně A te Rehradice, Strč prst skrz krk a Prokletej vůz. S bráškou se také chodíme učit hrát na kytaru do Boskovic.Hudba nás velmi baví," říká přesvědčené kluk s blonďatými vlasy a modrými oči.

      Jako první na jevišti pod nápisem Porta a vlajkou České tábornické unie hraje a zpívá čtveřice dětí v modrobíle pruhovaných tričkách. Říkají si Pružiny. „Papapá v sieti ťa mám," line se z dětských hrdel hit slovenské zpěvačky Kristýny. „Tak ti byli fakt dobří," ozve se z odborné poroty, která sedí pod jevištěm. Před sebou má na posilněnou pití a brambůrky.

      Publiku se postupně představí kapely Termix, Chlebíček, Čiperky nebo Stonožky. V jejich repertoáru jsou převážně folkové, ale i moderní písně. Například kapela Překvapení, která zahrála legendární píseň Show must go on od kapely Queen, je jednou z těch, která nejvíce okouzlila porotce Petra Smékala. „Byli skvělí, ale hodně se mi líbily i Pružiny. Porotcem jsem letos poprvé, a když mě pozvou, rád přijdu i příští rok. Atmosféra je tady neopakovatelná, je vidět, že děcka si to užívají a mají z hudby radost," sděluje Smékal.

      Publikum se mezitím hlasitě zasměje. Moderátoři nejenže o každém účinkujícím řeknou pár slov, ale v pauze mezi vystoupeními baví diváky svými vtípky. „Víte, jak se v Americe říká chytrým lidem? No turisti přeci!" hlásí do mikrofonu moderátor, kterému ve Stopě nikdo neřekne jinak než Šotek.

Na své vystoupení již netrpělivě čeká i šestičlenná kapela Ještěrky z Boskovic. „Kapelu vede můj manžel, který děti doprovází na kytaru a flétnu. Je to tady perfektní, kapel je od rok od roku víc. Ta naše zahraje například píseň Čmeláci," tvrdí Martina Těžká, která má v Ještěrkách dvě dcery. Šestiletou Terezku a dvouletou Elišku. Té již na hlavě „blikají" čmeláčí tykadla.

      Bouřlivým potleskem odměňuje dětské talenty třeba Jiřina Stryová, která je jednou z nejvěrnějších návštěvkyň akce. Již léta nevynechala ani jeden ročník. Oddíl Stopa totiž před čtvrt stoletím zakládaly také její děti. „Ve Skalici mají dokonce vlastní kroniky. Dětskou portu miluji, málokde se vidí, že by děti mohly veřejně vystoupit a ukázat svůj talent. Nestydí se, protože se tady všichni známe," tvrdí Stryová a dodává, že večer určitě nevynechá country bál s kapelou Trní, který bude po skončení soutěže následovat.